Archive

Architects in Cape Town

FNB Bank City Courtyard Refurbishment

[vc_row][vc_column][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="24" line_height="34" font_weight="700" letter_spacing="-0.4" text_align="left" content_custom_font="Project Summary" color="#222222"][vc_empty_space height="20px"][vc_column_text]The Bank City courtyard is located along Simmonds Street in the centre of the 4 (four) FNB Bank City precinct buildings. The courtyard was the top-strata of a four-level basement parking configuration that caters to the Bank City precinct staff. Brief: The client requested us to activate the “dead” space between the company buildings and convert it into a recreational space for the staff. Concept: Our concept was that of an “Urban Sanctuary”. The idea was to convert the space into a vibrant urban park, with indigenous trees and vegetation. Our intention was to externalise office operations to a natural green outdoor space that staff can utilise for meeting and hot-desking purposes since its location was within their internal Wi-Fi and server range. This idea was made impossible by the fact that the courtyard was located on a concrete slab spanning across Simmonds street....

Continue Reading
Architects in Cape Town

Masiphumelele Sports Ground

[vc_row][vc_column][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="24" line_height="34" font_weight="700" letter_spacing="-0.4" text_align="left" content_custom_font="Project Summary" color="#222222"][vc_empty_space height="20px"][vc_column_text]The Masiphumelele Sports Ground is a new building in Masiphumelele, Noordhoek. Masiphumelele is an informal settlement that was in desperate need of a sports facility and associated sports grounds for the community. The building consists of an administration wing which is in turn separated by a covered seating component. The administration wing is then separated by a passage from an indoor sports hall. The Masiphumelele Sports Ground is roofed with a mono-pitch that falls to the north. The roofs are then accentuated by perpendicular face-brick walls that define the central access passage that organises the rooms and circulation of the building.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]...

Continue Reading
Eco Park eco-friendly architecture firms

Eco Park in False Bay

[vc_row][vc_column][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="24" line_height="34" font_weight="700" letter_spacing="-0.4" text_align="left" content_custom_font="Project Summary" color="#222222"][vc_empty_space height="20px"][vc_column_text]As we've mentioned on our portfolio page, South Africa's unique environment plays a large role in how we choose our projects. The Eco Park in False Bay is one such example that shows off just how South Africans can treasure their environment as well as create an interactive workspace. Eco Park is an eco-friendly business park built on the False Bay coast. This business park is at the cutting-edge of sustainable design and offers a unique working environment in a secure, well-managed facility. Design Scape Architects took on this project as the eco-friendly architecture firm we are, with a passion for unique, environmentally-friendly solutions.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]...

Continue Reading
Apartment Architects Cape Town

Conlog Office & Factory Development

[vc_row][vc_column][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="24" line_height="34" font_weight="700" letter_spacing="-0.4" text_align="left" content_custom_font="Project Summary" color="#222222"][vc_empty_space height="20px"][vc_column_text]Tasked by the developer to propose ways of retaining an existing tenant, a large-scale international electronic manufacturing company, on the verge of relocating due to changing requirements and corporate image. Our proposal changed their intention to relocate. We endeavoured to "connect" the building to its street and context as well as the employees to their work spaces. The vertical organisation of the building expresses and showcases the manufacturing process.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]...

Continue Reading
Architects in Cape Town

Phillipi Stadium

[vc_row][vc_column][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="24" line_height="34" font_weight="700" letter_spacing="-0.4" text_align="left" content_custom_font="Project Summary" color="#222222"][vc_empty_space height="20px"][vc_column_text]The upgrading and additions to the Philippi Stadium formed part of the 2009 Confederations Cup and the 2010 FIFA World Cup. The site was earmarked as one of two venue-specific training sites (VSTS) in the greater Cape Town area. The criteria for selecting these VSTSes were that they should add value and be of use to the broader community post 2010, that they should attempt to redress the imbalances of the past, and leave a lasting legacy for SAFA, PSL and football development at large.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]...

Continue Reading
Architects and Interior Designers Cape Town Durban

1 Dorp Street

[vc_row][vc_column][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="24" line_height="34" font_weight="700" letter_spacing="-0.4" text_align="left" content_custom_font="Project Summary" color="#222222"][vc_empty_space height="20px"][vc_column_text]The modernisation of 1 and 3 Dorp Street required a new reception area to organise the entry to the two buildings. Natural stone and wood are offset by modern, clean materials to create a space that meets the corporate standards required by the brief and office space in the Cape Town City Centre.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]...

Continue Reading
durban-architecture

Marlon Umhlanga

[vc_row][vc_column][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="24" line_height="34" font_weight="700" letter_spacing="-0.4" text_align="left" content_custom_font="Project Summary" color="#222222"][vc_empty_space height="20px"][vc_column_text]This development comprises three floors of retail with dedicated parking. The design generator was to maximise visibility from all sides, giving tenants as much exposure as possible while emulating the movement and dynamism of its context.  We responded to climate through various architectural interventions, as well as interplay between integration into landscape and dynamic form.  The design language expresses the building elements as individual components strung together to form a beautiful architectural object.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]...

Continue Reading
Residential-home-achitectural-design

7 Lemon Lane

[vc_row][vc_column][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="24" line_height="34" font_weight="700" letter_spacing="-0.4" text_align="left" content_custom_font="Project Summary" color="#222222"][vc_empty_space height="20px"][vc_column_text]The House is situated in Newlands Village and on the Liesbeek River. The house is designed around a large double volume living area that flows on to a long-covered veranda linking the house to the river. The space opens up discreetly to the north for light and to take advantage of spectacular mountain views.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]...

Continue Reading
Architects in Cape Town

Ulundi

[vc_row][vc_column][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="24" line_height="34" font_weight="700" letter_spacing="-0.4" text_align="left" content_custom_font="Project Summary" color="#222222"][vc_empty_space height="20px"][vc_column_text]It's one of the original buildings at the V&A Waterfront and, through many transformations, now rests as an art gallery. The Everard Read Gallery acquired the building for their new gallery, CIRLA. The building had been used for offices and so it’s conversion into a contemporary gallery required opening the building’s spaces and taking into consideration the rich heritage aspects and historical context of the building.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]...

Continue Reading
Architects and Interior Designers in Cape Town

Simon’s Town

[vc_row][vc_column][qodef_custom_font font_family="Montserrat" font_size="24" line_height="34" font_weight="700" letter_spacing="-0.4" text_align="left" content_custom_font="Project Summary" color="#222222"][vc_empty_space height="20px"][vc_column_text]The site is located on a steep hillside in Cape Town Simon’s Town. The house is conceived to hug the contours with monopitch sheeting roofs that roll down the site. A vertical white chimney provides a ventricle focal front.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]...

Continue Reading